Kuchnia i przepisy Zakupy

Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie

Zobacz, gdzie kupić żurek śląski w butelce.

Ostatnio rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny braku czasu, a przez to potrzebę ekspresowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw niegdyś oferowanych na ogół jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nadal są one stałą pozycją w menu bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane w czasie świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Barszcz biały a żurek – Żurek i barszcz biały – różnica kryje się nie tylkow mące

Jeżeli zapyta się Słowianina o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób wręcz nie wie, iż to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zasadniczo barszcz biały przygotowuje się z zakwasu z mąki pszennej, z kolei żurek – z zakwasu na mące żytniej. Jednak to nie wszystko, co odróżnia te zupy, chociaż trzeba zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każde danie jest odbiciem zdolności kucharza oraz jego subiektywnych preferencji. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej grzybów i włoszczyzny. Barszcz zabiela się również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kwaszonej. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, ponieważ w ramach tej grupy zup można wyróżnić 3 typy:
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany na ogół z pokaźną ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.

Bazę na żur albo barszcz biały można kupić

Przyrządzanie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest łatwe, jednak nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. W poradnikach kulinarnych znajduje się wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednak samodzielnie wykonany zakwas należy zaplanować przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, gdy apetyt np. na barszcz biały najdzie was niespodzianie, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których zrobimy wyborny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski bądź staropolski.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]