Dalsze informacje o barszczu czerwonym.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą spożywamy na ogół w czasie Wigilii lub większych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów wciąż trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych dań.
Barszcz czerwony – potrawa uniwersalna
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a jednocześnie trochę słodkawy aromat powoduje, że świetnie dopełnia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy zalewają nim pierogi z kapustą, mięsem bądź grzybami, pozostali wolą w nim jajko, ziemniaki oraz kiełbasę. Barszcz czerwony to znakomite danie na obiad, ale też apetyczna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy świetnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem bądź chrupkiego pasztecika z grzybami.
Warto podkreślić, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeżeli nie jest zabielony śmietaną. Danie to uważane jest za zdrowe, gdyż zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również mnóstwo żelaza, przez co poleca się je anemikom. Natomiast ze względu na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie na ogół spożywa się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje wybornie na zakwasie z kiszonych buraków!
Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Niektórzy dodają do niego troszkę cukru, żeby podbić naturalną słodycz buraka, drudzy kochają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przyrządza się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaśny aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej pożytecznych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przygotowywać samemu, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa co najmniej tydzień. Jeżeli jednak nagle dopadnie cię ochota na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]