Kuchnia i przepisy Zakupy

Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych

Zobacz, gdzie kupić kiszone ogórki.

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w naszej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bo kiszone warzywa są tak samo smaczne, co zdrowe.

Ogórki kwaszone – zakiś je samodzielnie bądź kup gotowe

Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Wykorzystuje się do tego pojemne kamienne garnki albo drewniane beczułki, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się solanką. Później zostawia się pojemnik na przynajmniej kilkanaście dni w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po kilku dobach – ogórki tego typu to tak zwane ogórki „małosolne”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek oraz koper, lecz walory smakowe kiszonych ogórków można urozmaicić też różnymi dodatkami, między innymi cząstkami marchwi, liśćmi laurowymi lub gorczycą. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samemu zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada też spiżarnię bądź piwnicę, w której może przechowywać przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy zrezygnować z kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, a więc w kubełkach z uchem czy w woreczkach foliowych, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w ogórkach kiszonych?

Od stuleci powszechnie wiadomo, że sfermentowane warzywa zbawiennie oddziaływają na ludzki organizm. I tak jest faktycznie, gdyż wespół z kwaszonkami konsumujemy pomocne bakterie, które pozytywnie oddziałują na florę jelit oraz redukują ich pH, wspomagając w ten sposób trawienie. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają ledwie 12 kcal w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminę D, C i K1, witaminy z grupy B, a także sporo minerałów istotnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo żelazo, wapń, magnez, mangan czy sód. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? O ile nie przeszkadzają kwaśne smaki, nie należy wylewać jej po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej ją wypić bądź wykorzystać do zupy ogórkowej, bo w czasie kiszenia mikroelementy przedostają się po części do soku. Trzeba jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]