Jeśli chcesz zamówić kiszonki warzywne, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.
Kiszonki są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański specjał, nieczęsto wykorzystywany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszonki znane są nie tylko w całej Europie, ale też w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej.
Kiszonki słyną ze swoich aspektów prozdrowotnych
Zgodnie z wiedzą historyków proces konserwowania pożywienia poprzez ich przechowywanie w solance, w soli albo w zlewie z octu, znany jest ludzkości od ponad 4 tysiące lat. Ta metoda prawdopodobnie nie została odkryta w Europie, a na terytorium antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niska kwasowość roztworu, w którym się ją zanurza, blokuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Paręset lat temu była to perfekcyjna metoda, by przedłużyć czas przydatności do konsumpcji warzyw, ryb i mięsa nawet o kilka miesięcy. W związku z tym przyjęła się tradycja produkowania m.in. kiszonek z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kwaszonki od początku swojej obecności znane są z własności prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Wyróżniają się one np. ogromną zawartością witaminy C, dlatego więc żeglarze statków, które miały na pokładzie kwaszonki, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Co interesujące, po polsku kwaszone przetwory warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z topinamburu bądź ziemniaków.
Kiszonki – co da się kisić?
Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni właściwie w większości rejonów świata, nawet w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się większą popularnością. Jednakże ogórki kiszone są tam chyba niezmiernie lubianym dodatkiem do hot-dogów, kanapek i hamburgerów. Nad Wisłą oprócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. brokuły, pomidory, a także owoce (przykładowo oliwki).
Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się bazą bądź istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów lokalnych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonek może być inny w poszczególnych krajach świata, bowiem zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w procesie kwaszenia. Stąd ogórek kiszony wedle standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w Japonii.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]