Kuchnia i przepisy Wszystko o zdrowiu Zakupy

Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty

Dalsze informacje o soku z kiszonek.

Z kiszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak często mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.

Usuwa toksyny i podnosi odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty nierzadko dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż bardzo kwaśny. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy K, E, A oraz C, jak również liczne minerały, jak żelazo, fosfor oraz wapń. Wielu ludzi ma problem z przystosowaniem się do cierpkiego posmaku tego soku, lecz powinnyśmy wypijać go systematycznie, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo oraz ma dobry wpływ na pracę żołądka, dzięki czemu może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, co podnosi odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej zaleca się także osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym przetworem nie powinno się przesadzać – zaleca się spożycie maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.

Gdzie nabyć sok z kiszonych buraków i innych warzyw?

Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, którego używamy od zawsze w kuchni i który spożywamy również jako zdrową przekąskę. Zawiera on dużo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność organizmu: pozytywnie wpływa na przemianę materii, poprawia koncentrację, a zarazem obniża poziom cholesterolu we krwi. Choć buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednak jego konsumpcji paniom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na schorzenia nerek lub reumatyzm.

Jeżeli nie masz możliwości, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw samemu, możesz zakupić je w swoim sklepie albo zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż tego typu soki należy przechowywać w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]