Szukasz różowej soli himalajskiej? Odwiedź tę stronę.
Związkiem chemicznym potrzebnym do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności posiada różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu warto wykorzystywać je do przygotowywania żywności?
Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak posiłków. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 g na dobę) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. żelazo, magnez czy selen, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i magnezu
Sól kłodawska z kolei to artykuł o dużym stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią magnezu, wapnia czy cynku, innymi słowy składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]