Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to wspaniały pomysł na pozyskanie dodatkowych umiejętności – poznanie tajników rozmaitych przepisów i dobrych praktyk produkcyjnych czy po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Dlaczego warto skorzystać z kursu kulinarnego? Warsztat kulinarny – dla pasjonatów i zaawansowanych Kunsztu w gotowaniu nie osiąga się szybko – prawdziwy mistrz potrzebuje […]
Kuchnia i przepisy
Co to jest żywność ekologiczna?
Od szybkiego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się na początku XX wieku, produkty konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej wypełniać licznymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Ale razem z dojrzewającą wiedzą nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni produktów wykonanych z żywności […]
Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą spożywamy na ogół w czasie Wigilii lub większych rodzinnych imprez. Tam, gdzie tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów wciąż trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stolikach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych dań. Barszcz czerwony – potrawa uniwersalna Wydawałoby się, […]
Superfood po polsku – soki z kwaszonych buraków i kiszonej kapusty
Z kiszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak często mówi się też o właściwościach zdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością. Usuwa toksyny i podnosi odporność organizmu – sok […]
Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w naszej kuchni wykorzystujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bo kiszone warzywa są tak samo smaczne, co zdrowe. Ogórki kwaszone – zakiś je samodzielnie bądź kup gotowe Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu […]
Iced coffee a ice coffee – czym się od siebie różnią i jak je przyrządzić?
W upalne dni nie ma nic lepszego niż kawa na zimno, czyli ice coffee lub iced coffee. Oba określenia bywają używane zamiennie, jednak istnieją między nimi pewne różnice. Dowiedz się, jak zrobić ice coffee i iced coffee w domu – obie wersje kawy na zimno są bardzo proste do przyrządzenia i doskonale smakują w gorący […]
Warsztaty kulinarne dla dzieci – dlaczego warto?
Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni – podawać i wybierać składniki czy dekorować wypieki. Pragniesz podsycić fascynację Twojego malucha? Poznaj kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, czego uczą takie lekcje. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą brać udział maluchy w wieku od sześciu do dziesięciu lat. Podczas kursu dzieci […]
Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie […]
Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie
Ostatnio rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Przez notoryczny braku czasu, a przez to potrzebę ekspresowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, ograniczając się do potraw niegdyś oferowanych na ogół jako to drugie danie. Jednakże typowo polskie zupy, jak barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy […]
Jak zrobić wino z jabłek?
Wielkim atutem wina z jabłek jest fakt, że można je przygotować przez okrągły rok – jabłka to owoce, które można kupić nawet w zimie. Podstawa to wybór odpowiedniego gatunku – jaki najlepiej nadaje się do przygotowania tego trunku w domowym zaciszu? Wybierajmy okazy dojrzałe, smakosze ręcznie robionego wina polecają odmiany jesienne i zimowe: szare renety, […]